Οι διατάσεις στην προπόνηση δρόμων αντοχής

Οι διατάσεις στην προπόνηση δρόμων αντοχής

Οι διατάσεις, ή Stretching στα αγγλικά, είναι ασκήσεις που βελτιώνουν τη μυϊκή ευλυγισία, την ελαστικότητα και την ευκαμψία των αρθρώσεων. Εκτελούνται μετά το ζέσταμα, ορισμένες φορές στη διάρκεια της προπόνησης και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εκτελούνται μετά το πέρας της προπόνησης, ώστε οι μύες να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους μήκος, πριν την επόμενη προπόνηση.

Η βελτίωση της ευλυγισίας-ευκαμψίας-ελαστικότητας, μέσω των διατάσεων συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη των τραυματισμών στο μυϊκό και συνδετικό ιστό. Αθλητές που τις παραμελούν μετά την προπόνηση, οδηγούν σταδιακά τους μυς τους σε βράχυνση, περιορίζουν την κινητικότητα των αρθρώσεων και καταστούν το σώμα τους επιρρεπές σε τραυματισμούς.

Σύμφωνα με τις νέες έρευνες, μετά το ζέσταμα και πριν το κύριο μέρος της προπόνησης ή τους αγώνες, προτείνονται οι δυναμικές διατάσεις, οι οποίες εκτελούνται με κίνηση σε όλο το εύρος των μυϊκών ομάδων. Δυναμικές διατάσεις καλό είναι να γίνονται και μέσα στην προπόνηση, εφόσον αισθανθείτε ότι κάποιες μυϊκές ομάδες στερούνται ελαστικότητας. (Θα αναφερθώ αναλυτικότερα σε αυτές σε ειδικό άρθρο.)

Μετά το πέρας της προπόνησης είναι σημαντικό να εκτελούμε τι λεγόμενες στατικές διατάσεις. Οι τελευταίες εκτελούνται χωρίς κίνηση, τοποθετώντας τη μυϊκή ομάδα σε συγκεκριμένη θέση, ώστε να επιμηκύνουμε  σταδιακά το μυ έως  το φυσιολογικό του μήκος. Το εύρος της διάτασης αυξάνεται σταδιακά και παραμένει στην τελική θέση για μερικά δευτερόλεπτα. Δέκα  (10) δευτερόλεπτα είναι συνήθως αρκετά, και (30) τριάντα το μέγιστο ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή τάση. Η διάταση σε κάθε μυ μπορεί να επαναληφθεί έως 3 φορές. Ο ρυθμός εκτέλεσης πρέπει να είναι αργός, ήρεμος και ελεγχόμενος.

Κατά την διάρκεια των διατάσεων, δεν πρέπει να πονάτε αλλά να νοιώθετε ένα ελαφρύ «τράβηγμα». Η αναπνοή είναι αβίαστη και η εκπνοή γίνεται στη φάση της μέγιστης δυνατής επιμήκυνσης του μυός. Όταν παραμένετε στη θέση της διάτασης για αρκετό χρόνο, ολοκληρώστε τον κύκλο εισπνοής-εκπνοής στην τελική θέση. Το εύρος διάτασης σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικό. Η ελαστικότητα φτάνει στο μέγιστο στην εφηβική ηλικία, αλλά δεν είναι ποτέ αργά να τη βελτιώσετε, έστω και λίγο, ή να τη διατηρήσετε. Να αποφεύγετε να εκτελείτε διατάσεις αν  προηγουμένως, δεν έχετε κάνει ζέσταμα. Προσέξτε, τέλος, να μην διατείνετε ένα μυ ή μια μυϊκή ομάδα η οποία έχει τραυματιστεί πρόσφατα.

 

Δημήτρης Τζεφαλής

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ.

Προπονητής δρόμων αντοχής

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *